Mont Saint-Loup – vulkanen som höjer sig över Cap d'Agde

Mont Saint-Loup – vulkanen som höjer sig över Cap d'Agde

Det 113 meter höga berget Mont Saint-Loup ligger mellan Cap d’Agde och Agde och upptar ca 15 km². Vulkanen är gammal och hade sitt senaste utbrott för 750 000 år sedan. Det är den som har gett staden Agde sin gråskimrande färg och dess monument av basalt. Mont Saint-Loup är den sydligaste delen av vulkanbergskedjan Auvergne och har format kustlinjen genom att ge upphov till små öar, djupa vikar, stränder och höga klippväggar. Under havsytan i dessa fantastiska landskap med sina kontrasterande färger döljer sig ett sprudlande djurliv.

Ett naturområde för fotgängare och cyklister

Bilkörning är förbjuden på Mont Saint-Loup. Ta dig upp till toppen och få en unik vidsträckt utsikt över kusten och inlandet: från staden Agde till det nationella naturreservatet Bagnas och i norr lagunen Étang de Thau där man odlar de berömda Bouzigues-ostronen.

Naturpromenad med familjen på Mont Saint-Loup

Följ vandringsleden eller välj skogsstigen Sentier d'Emilie för att ta er hela vägen till toppen. Längs vägen får ni upptäcka en natur med träd och buskar som doftar av den typiska medelhavsskogen med tall, järnek, mandelträd ... Och ni kommer säkert att stöta på en del vilda djur som stortrivs i den här typen av skog, t.ex. ekorre, cikador, fåglar och fjärilar.

Med siktet inställt på klipporna i Cap d’Agde!

Ta av till höger i slutet av Rue de la Garnison och följ gångstigen som leder ända upp till toppen av klippbranten. Där kan du spana ut över havet, som solen får att skifta i alla tänkbara blåa nyanser. En perfekt promenad när du behöver koppla av och fylla lungorna med härligt salt havsluft. Basaltklipporna sträcker sig långt ner mot havsbottnen och förenar jorden med havet. Den här klippiga kuststräckan har många vackra klippbukter och stränder som absolut är värda ett besök!

Upptäck den geologiska rikedomen runt le Cap 

Vulkanutbrotten runt Cap d'Agde har lämnat tydliga spår: förstelnade lavaströmmar, gul tuffsten i jämna skikt, kvarts och lera ... På klipporna eller i Rochelongue kan man beskåda en mängd olika mineraler.

Ett originellt inslag – undervattensvulkanerna och deras skatter

Den yttersta udden i Cap d'Agde har uppstått till följd av flera successiva vulkanutbrott, både ovan jord och under vattnet, som har bildat svarta vulkanöar såsom ön Brescou. Vid foten av klipporna kan du följa en undervattensstig och upptäcka växt- och djurlivet, bara 0 till 5 meter under vattenytan. Upptäck livet under vattenytan på en stig som är ca 400 m, fram och tillbaka. Stigen har vulkanbotten och kantas av vulkanhällar, klyftor och schakt – en samling naturmiljöer där ett både varierande och färgrikt djurliv döljer sig.

Stigen är utmärkt från den 15 juni till den 15 september. Varje boj har en liten undervattensskylt med beskrivningar av havsmiljön och vilka arter man kan stöta på. Utgångspunkt: La Plagette i Cap d’Agde.

Om du vill fortsätta att upptäcka undervattensmiljöerna ska du välja sportdykning eller havsakvariet - allt efter dagsformen!

 

Visste du att …?

Mont Saint-Loup utgjorde en strategisk position med sin semafor och tornet Tour des Anglais (sextonhundratalet) som användes för att förvarna om attacker från pirater och engelsmän!

 

Praktisk information

Vill du få en guidad tur? I juli och augusti finns det naturvårdsguider som kan guida dig längs med stigen: dyk, beundra, fotografera och kom hem med dina egna undervattensbilder! Möjlighet att hyra digitalkamera. Information: Direction du Milieu Marin de la ville d'Agde:
+33 (0)4 67 94 62 47 eller +33 (0)6 10 97 04 22

 

Interaktiv karta

All informasjon på et kart

en savoir plus

Broschyrer

Bla gjennom eller last ned brosjyrene våre

en savoir plus
Panier

My coupons

See all the offers Coupon supprimé. Annuler